Detta test är författat i samarbete med Hemfakta.se

Vilken iPhone bör man köpa om fokus inte endast är bästa funktionalitet för lägst prislapp, utan om man i själva verket vill ha den allra bästa iPhone-modellen? Det är inte helt enkelt att besvara den här frågan, men i det här inlägget får du lära dig mer de olika iPhone-modeller som säljs på marknaden under 2020/2021. Vi kommer även undersöka om den nya iPhone 12 Pro Max verkligen är så bra som ryktet säger.

Nya iPhone-modeller 2020 – iPhone 12 Pro Max utmärker sig mest

Under 2020 släpptes fyra nya iPhones, som alla avslöjades vid ett virtuellt lanseringsevenemang i oktober månad. iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max erbjuder olika storlekar, funktioner, och priser. Detta betyder att Apple har utformat sitt nya sortiment för att nå ett brett utbud av kunder med olika behov och budgetar. De fyra nya iPhone 12-modellerna är också de första Apple-telefonerna som inkluderar 5G-anslutning, vilket potentiellt kan vara bra att överväga när man ska köpa en ny telefon.

Utöver att lägga till 5G-anslutning, så har Apple utrustat iPhone 12-familjen med sin kraftfulla nya A14 Bionic-processor, en Super Retina XDR-skärm, ett tåligare Ceramic Shield-skal, och en MagSafe-funktion för mer tillförlitlig trådlös laddning samt stöd för olika tillbehör. Apple har också vässat kamerorna på de nya iPhone-modellerna med en rad avancerade funktioner som är utformade för att förbättra och finjustera dina foton och videos. Trots att de fyra modellerna i detta årets iPhone-lansering har mycket gemensamt så är utan tvekan Iphone 12 Pro Max den modell som sticker ut mest – kanske är det den hittills överlägset bästa iPhone.

iPhone 12-familjen är designad speciellt för dem som vill uppgradera från en iPhone X, 11-modell eller äldre iPhones. Men Apple hoppas naturligtvis att locka missnöjda Android-användare mot en ny iPhone 12-modell. 

Om du vill slippa köpa en iPhone bör du först jämföra mobilabonnemang där en telefon från Apple ingår i månadskostnaden.

Vilka modeller säljs på marknaden under 2020/2021?

Efter flera år av ett smalare sortiment har nu Apple flera olika iPhone-modeller på marknaden, med varierande priser från 5 000 kr upp till 17 500 kronor. 

Nya iPhone SE lanserades under 2020 och den har i stort sett samma design som iPhone 6 som lanserades 2014. Den nya iPhone SE kommer med den snabba A13-processorn och du tar riktigt bra bilder och videos vid de rätta ljusförutsättningarna. Den här modellen passar den som vill ha en bra och billig telefon men som inte behöver en vrålsnabb modell. Priset ligger på ca 5 000 kronor och det är därmed den billigaste iPhone du kan hitta idag.

iPhone 11 från 2019 har nu blivit billigare i butikerna och detta är fortfarande en riktigt träffsäker telefon med säker inloggning med Face ID, bra prestanda med A13-chippet, mycket god kamerakvalitet med två kameror samt att batteritiden är fantastiskt bra. iPhone 11 passar dig som vill ha en hyfsat stor skärm, men som tycker att iPhone 12-modellerna är lite väl dyra. Men om du vill ha fler avancerade funktioner och bättre kamera ska du istället kika närmre på någon av de nya fyra iPhone 12-modellerna.

Läs gärna Hemfaktas test av massagepistoler!

iPhone 12 Mini – mest telefon för pengarna

iPhone 12 Mini

iPhone 12 Mini är bebisen i familjen. Den här telefonen erbjuder en skärmstorlek på 5,4 tum och en skärmupplösning på 2 340 x 1 080 pixlar. iPhone 12 Mini har liknande specifikationer som iPhone 12 och skillnaderna är följande: Skärmen är 5,4 tum istället för 6,1 tum stor. Skärmupplösningen är även något lägre hos iPhone 12 Mini, dock så är pixeltätheten större jämfört med iPhone 12. Batteriet är något mindre hos iPhone 12 Mini och håller därmed kortare tid mellan laddningarna.

iPhone 12 Mini har likt iPhone 12 en oled-skärm med True Tone, 1200 nits maximal ljusstyrka och Dolby Vision-hdr. Den har exakt samma processor som de andra modellerna i iPhone 12-familjen och har de samma kommunikationerna: 5G, wifi 6, Bluetooth 5.0. 

Det som således talar emot mini-modellen är den lilla skärmen och den något kortare batteritiden. Jämfört med PRO-modellerna så har iPhone 12 Mini enklare kameror och saknar även lidar. Är detta viktigt för dig bör du istället välja någon av PRO-modellerna.

Läs mer hos Apple

iPhone 12 – Liknar PRO-modellerna, men minus kamerorna

iPhone 12

Känner du att iPhone 12 Mini inte är god nog för dig med dess lilla skärm, men att du samtidigt inte har behov av att ha den allra bästa kameran? Utan tvekan så är då iPhone 12 den rätta modellen för ditt behov. iPhone 12 likar PRO-modellerna mer än någonsin och har en ljusstark oled-skärm samtidigt som den är mycket tålig.

Det finns två stora tekniska skillnader mellan iPhone 12 och iPhone 12 Pro. PRO-modellen har en lidar-sensor vilken förbättrar ar-upplevelserna och gör kamerorna bättre i mörker. Den är också utrustad med en telefoto-kamera vilken ger en bättre optisk zoom samt porträtt utan någon vidvinkeleffekt. Trots att iPhone 12 saknar dessa funktioner så är den dock ett bra val som passar de allra flesta och framför allt de som har ett behov av en större skärm än den som iPhone 12 Mini har.

Läs mer hos Apple

iPhone 12 Pro – Utmärker sig minst bland de nya modellerna

iPhone 12 Pro

iPhone 12 Pro Max jämfört med iPhone 12 Pro

Du kommer säkert ihåg att förra årets iPhone 11 Pro var en markant uppgradering från iPhone 11 med dess oled-skärm. iPhone 12 Pro har dock inte alls de samma fördelarna mot den vanliga iPhone 12. Utöver materialen i telefonens ytterhölje och lidar-sensorn så är det i princip enbart kameran som är skillnaden mellan de båda modellerna. iPhone 12 Pro passar dig som inte bryr sig så mycket om kamerorna, men som samtidigt inte vill ha en alltför stor telefon som iPhone Pro Max.

Läs mer hos Apple

iPhone 12 Pro Max – Bästa iPhone med extra allt

iPhone 12 Pro Max

Som tidigare nämnt så är iPhone 12 Pro Max den mobil som sticker ut allra mest bland den nya iPhone 12-familjen. Den bjuder på en 6,7 tum stor skärm, vilket är den största skärmen du hittills kan hitta hos en iPhone. Det kan jämföras med den stora skärmen hos Samsungs mobiler Galaxy Note 20 samt S20 Plus. iPhone 12 Pro ger en surfplattekänsla och vill du kunna nyttja telefonen till datorlika användningsområden, så är detta din nya bästa vän. 

Kamera i toppklass

Förra året så introducerade Apple nattläget hos de nya iPhone 11-modellerna och med årets iPhone 12 Pro Max har de utvecklat denna tekniken ännu mer. Hos iPhone 12 Pro Max så har först och främst vidvinkelkameran uppgraderats och fått en större sensor där pixlarna är 1,7 i diameter. Den har utöver detta fått en lidar-sensor som bidrar till bättre autofokus så att du exempelvis kan ta bra porträttbilder även om belysningen är svag. Gemensamt med iPhone 12 Pro så ger iPhone 12 Pro Max dig möjligheter för att ta fantastiska bilder i nattläge i både vidvinkel, zoom och med selfiekameran. Även telefotokameran har uppgraderats till en större storlek på 65 mm brännvidd. Detta kan jämföras med iPhone 12 Pro och de tidigare modellerna som ligger kring 50 mm brännvidd. 

iPhone 12 Pro Max har likväl som de nya systermodellerna stöd för magnetkontakten Magsafe från Apple, vilket gör så att du kan ladda den trådlöst. Batteritiden hos iPhone 12 Pro Max är dessutom mycket bra och detta med anledning av att Apple inte enbart ökat på skärmstorleken, men även förbättrat batteriets kapacitet. 

Hur hållbar är skärmen hos iPhone 12 Pro Max?

Vad gäller skärmen hos iPhone 12 Pro Max så har den utrustats med det nya glaset “Ceramic Shield”, vilket är hela fyra gånger tåligare mot exempelvis fallskador, jämfört med tidigare iPhone modeller. Det är speciellt viktigt i en sådan här stor mobil som löper lite extra stor risk att tappas eftersom den inte är helt greppvänlig. För övrigt så är det just storleken som är det enda negativa vi har att säga om telefonen, då den för vissa är för stor att hålla i med en hand. Använder du telefonen med två händer så har du genast fler möjligheter.

Fördelar:

  • Har de bästa kamerorna hittills
  • Utrustad med den största iPhone-skärmen
  • Telefotokameran har fått zoom-möjligheter
  • Fyra gånger så hållbar skärm
  • Kan laddas trådlöst

Nackdelar:

  • Dyr
  • För stor – Vissa upplever att det är svårt att få grepp om telefonen

Läs mer hos Apple

Vilken är den bästa iPhone?

iPhone 12 mini riktar sig till budgetmedvetna konsumenter som är bekvämare med en mindre skärm. Går vi upp ett snäpp i pris så hittar vi iPhone 12 som riktar sig till den som längtar efter en större skärm men inte behöver alla de tekniska funktionerna som PRO-modellerna har.  iPhone 12 Pro är lämplig åt den som inte bryr sig alltför mycket om kamerorna, men som inte vill ha en alltför stor mobil som iPhone Pro Max.

iPhone 12 Pro Max riktar sig till traditionella konsumenter såväl som fotografer och videografer som är villiga att betala extra för en stor skärm, avancerade kameralinser och andra banbrytande fotografiska funktioner. För att sammanfatta, om du är beredd att betala lite mer för en hållbar telefon med de bästa kamerorna på marknaden så skall du utan tvekan välja iPhone 12 Pro Max. Det finns för närvarande ingen annan iPhone på marknaden som slår denna!